​Ring på telefon:

52500835

Rygning/mønning

Der er mange forskellige typer rygning/mønning. 


Førhen var rygningen ligesom tagets type egnsbestemt, da man var yderst praktisk og brugte de forhåndenværende midler, såsom lyng på hede egne.

I dag er det en smagssag hvilken type rygning man ønsker og om den skal være med eller uden kragetræer. Når vi rygner bruger vi altid at rive taget ned for mos og andet skidt, det er dog ikke altid vi går i bund med det, hvis taget er for vådt. Vi arbejder primært med 3 typer rygningsmaterialer.

Havrehalm

Vi bruger havrehalm fordi det har en vis sejhed i strået, som giver en god holdbarhed. Det har en stor betydning på rygningens holdbarhed, hvordan det er blevet både høstet og presset, så vi sørger for at hamstre godt halm i gode år, som så vidt muligt er letpresset og snittet så lidt som muligt under høsten. Det er også en smagssag hvor vidt der skal kragetræer på rygningen. Kragetræer fordobler næsten rygningens holdbarhed, men nogle ønsker at vi kommer oftere og river mosset af taget, hvilket vi gør i forbindelse med rygningsarbejde og de ønsker måske også oftere en ny gylden top på deres stråtag. Havrehalm giver en tæt rygning.

​​

Lyng

Lyng er efterhånden svær at få fat i og der har også tendens til at være en del mos i lyngen i forhold til tidligere. Derfor er det en dyrere type rygning, men det må også være det kønneste på et nytækket tag. Der er desværre færre og færre områder hvor lyngen plejes og pga. mere næring på hedeområderne overtager andre typer vækster områderne, hvilket resulterer i mindre lyng, derfor er det måske en type rygning som er på vej ud. Lyng giver ikke en tæt rygning, det tager sliddet fra rørdelen af rygningen ligesom de øvrige typer, men tætheden beror kun på hvor godt selve rørdelen af rygningen er tækket.

Der er andre typer at rygning bl.a. kobber, græstørv, ler og rør som rygning også, disse typer kan laves ved ønske herom, men kun begrænset erfaring haves til disse typer rygninger.

Rygningstræer/kragetræer

Man kan lave kragetræer på forskellige måde og i forskellige typer træ, de kan saves i form og kløves og de kan samles på et utal af forskellige måder. Vi bruger egetræ, da det har den bedste holdbarhed og er ufattelig stærkt uanset vind og vejrforhold. Vi håndkløver dem også, da vi fortrækker naturligheden i træets former. Rygninger holder længere med kragetræer pga. det holder nettet til rygningen, så materialet bliver hvor det skal.

​Vil du ringes op ang. et uforpligtende tilbud?Kontakt med Stråtag v. Service Fyhn

Skriv dit navn, nummer og hvad det omhandler og vi kontakter dig ang. dit næste projekt!

 
 
 
 
Nogle felter er ikke udfyldt korrekt

Her kører vi

Vi kører fortrinsvis på Fyn, Vestfyn, Midtfyn, Sydfyn, Syddanmark, Middelfart, Ejby, Aarup, Vissenbjerg, Nr. Aaby, Brenderup, Bogense, Nr. Broby, Glamsbjerg, Assens, Haarby, Odense, Fredericia, Vejle og Kolding, men du kan også få os til at påtage opgaver i resten af landet​.

Kontaktinfo​

​​Stråtag v. Service Fyhn

CVR: 38898043

Assensvej 38

5560 Aarup

Telefon: 52500835
E-mail: servicevfyhn@gmail.com

Stråtag v. Service Fyhn

Assensvej 38

5560 Aarup